Deltidssoldat på 203. Amfibieskyttekompaniet

Deltidssoldat GSS/T. Foto: Niklas Sundelin

203:e Amfibieskyttekompaniet har haft en GSS/T-pluton sedan 2011 då även första övningen gick av stapeln. Övningen kallades för Ostbågen, och var en treveckorsövning i Stockholm och Göteborg. Sedan 2011 har plutonen växt till sig och blivit ett fullt kompani, med nästintill uppfyllda plutoner vilka övar två till tre gånger om året.


Att jobba som GSS/T på amfibieskyttekompaniet har för mig varit en mycket rolig resa. Jag klev själv in i kompaniet under GSS/T:s ungdomsdagar lagom till den andra övningen. Detta efter att jag blivit draftad över en squashmatch i Umeå. Mattias Skiöldebrand tillhörde kåren och kände igen gaffeln på min t-shirt. Under 203:s tidiga period var det ganska stor brist på soldater, och jag rekryterades över ett telefonsamtal tre dagar före övning varpå jag klev in som chef för första grupp.


Under de två år som jag nu varit anställd har mycket hänt, den lilla pluton som vi från början var har idag hunnit bli ett helt kompani. Vi har varit på flera längre övningar på runt 10 dagar, bland annat en vinterövning i Arvidsjaur och flera skjutveckor på Utö. men också flera kortare "upp- fräschningsövningar" på Berga, för att de nya skall kunna återfå sina färdigheter inom AK-5 och komma in i gruppen. Många av soldaterna på kompaniet har innan GSS/T inte hållit i ett vapen,  vare sig AK-5, KSP 90, KSP 58, GRG, TKSP eller AG90 på 10-15 år, vilket gör dessa tillfällen extra viktiga. Den senaste stridskontakten hade kompaniet under den marina höstövningen vilken gick av stapeln den 8-16 november, då hela bataljonen mobiliserade ut i skärgården i jakt på ryssen. Efter hårda strider från Korsö i norr till Muskö i söder, mot en B-styrka i form utav Hemvärnet och Bassäk, konstaterades att ryssen drivits ut ur skärgården. Mycket ny materiel har under de senaste åren kommit till 203:e och under övningen övades det med de nya interngruppradio- systemen, nya mörkermedel på soldaterna och, håll i hatten, med en ny ryggsäck. 


Generellt sett kan man säga att kompaniet genomsyras av en stark lojalitet och glädje av att få komma in och ta på sig de gröna kläderna. Uppslutningen inför varje övning är mycket god och grupperna som en gång skapats kan snabbt komma igång och verka på en mycket hög nivå. Kompetensen som kompaniet besitter är mycket hög.  Vi har allt ifrån amfibiesoldater och kustjägare vilka är de vanligaste utbildningsbakgrunderna, till fjälljägare och stridsvagnsförare från armén. Det som gör GSS/T-konceptet ännu mer intressant är alla de civila kompetenser som kompaniet även innehar. Den mest sjukvårdsutbildade på PEK-banan är inte längre skjutledaren, utan chefen 2:grupp, vilken är legitimerad läkare. På kompaniet finns nu allt ifrån gymnastiklärare till ekonomer och jurister, och vad alla har gemensamt är suget efter ett avbrott i vardagen, och kanske för vissa lite extra klirr i kassan. För visst är det väl betalt, även om grundlönen inte är hög så ger övningsdygnen en kraftig boost, och det är nog svårt att slå även med en läkarlön. 


Att gå med i GSS/T är inget svårt, och det är något jag kan rekommendera för alla som sitter där hemma i soffan och längtar efter att få dra på sig uniform M90 och återigen ladda sin AK5. 


För mer information om hur du kommer med på tåget maila till: Amf1-203amfskkomp-gsst@mil.se 

 

Johannes Burgman KJ 07/08