Ny upplaga av Operation nordvind

Kaj Karlsson

Med ”Operation Nordvind” debuterade kustjägarkaptenen och f.d. SSG-operatören Kaj Karlsson som romanförfattare. Denna spänningsroman utspelar sig i ett Europa med nya säkerhetspolitiska frågeställningar vilka bokens huvudperson Gustav snart tvingas ta ställning till personligen.

Gustav har en bakgrund inte helt olik författarens egen och som läsare kan man inte låta bli att undra över hur mycket av sig själv som författaren lånat ut till Gustav. Var och en får naturligtvis bilda sin egen uppfattning men det är svårt att tolka bokens bild av några illa maskerade profiler i Sveriges försvarspolitiska etablissemang som något annat än på gränsen till komiskt inkompetenta.

Förutom att vara en läsvärd spänningsroman och en intressant säkerhetspolitisk betraktelse är denna bok för en kustjägare något betydligt intressantare: en skönlitterär bok om en kustjägare skriven av en kustjägare. Jag tror inte jag känner till något annat exempel på en icke dokumentär bok skriven av en KJ med en KJ i huvudrollen. Andra liknande spänningsromaner med kustjägare i handlingen har visserligen korrekta beskrivningar av kustjägarspecifika omständigheter men jag upplever att ”Operation Nordvind” på ett helt annat sätt fångar känslan av att vara kustjägare. Det är kanske de små detaljerna och enstaka ordval som gör att man som läsande kustjägare känner att boken får ytterligare en dimension.

Det är säkert fler än jag som någon gång undrat hur man skulle reagera om man av omständigheter tvingades att åter greppa AK:n för att försvara något viktigt. Familj, land eller kanske till och med en princip.

Det är just det som händer bokens huvudperson Gustav. Omständigheter för Gustav fram till svåra val som ytterst handlar om svensk och europeisk säkerhetspolitik.

Utan att gå in på några detaljer om hur Gustav hanterar situationen kan jag konstatera att han i boken får gott om tillfällen att praktisera de färdigheter han tillgodogjort sig hos kustjägarna och SSG.

Att skriva om förband med höga sekretesskrav är svårt och sällan populärt hos de omskrivna förbanden, men min benämning är att Kaj har lyckats navigera väl mellan önskan att inte skriva för mycket och att skriva något läsvärt.

 ”Operation Nordvind” är definitivt rekommenderad läsning för varje kustjägare!

 

 

Harald Hynell, KJ 85/86