Behövs ett svenskt veterancenter?

Hur ska ett sådant i så fall se ut? För vilka ska det vara till för? I vilken form ska det drivas och av vem? Vem ska betala?

Idag tjänstgör svenska läkare, poliser, soldater, sjuksystrar och räddningsmän vid konflikter över hela världen, och antalet veteraner stiger. Stödfunktionerna för hemkomna veteraner – liksom kunskaperna kring relaterade diagnoser – varierar kraftigt beroende på vilken organisation som har varit arbetsgivare. Syftet är att samla myndigheter som idag skickar ut anställda på utlandstjänst och berörda organisationer till en debatt. Representant för det norska veterancentret kommer att delta och beskriva hur det fungerar.

Medverkande: Bl a Försvarsminister Karin Enström, Allan Widman, Försvars-utskottet (FP), Peter Hultqvist, Försvarsutskottet (S), Helena Prochazka, Flygmedincincentrum, John Petter Bachke, Veterancenter Norge, representanter från Kriminalvården, Försäkringskassan, Socialdepartmentet m fl

Moderator: Ulf Wickbom

För anmälan och mer information, kontakta: kansliet@fredsbaskrarna.se
Anmälan senast 2014-04-10.


Ladda ner dokument här:

Inbjudan (pdf)

Program (pdf)


KJ-Träff på Wasahof - 7 April

Wasahof.png

Nu är det dags igen att boka bord för 7-april!

Årets första träff var mycket lyckad då vi vart 24 bröder som åt, drack gott och hade mycket trevligt. Så skynda er och anmäl snarast så att jag kan boka bord för oss. För er som inte har varit med tidigare så träffas vi på Wasahof första måndagen i månaden kl 17:00 i baren för lite mingel.  Vi betalar endast 200kr för Moulles, Parisare eller Rimmad lax inklusive en öl, vin eller alkoholfri dryck.

Med broderliga hälsningar,
Vojkan Bekeris
Tel 072-522 40 62
Epost: vojkan.bekeris@kustjagarna.se

Jägarkväll på Naturkompaniet 12-December

Fallskärmsjägarklubben och Sällskapet Kustjägarveteranerna bjuder in till medlemskväll på Naturkompaniet. Sveavägen 62, Torsdagen 12:e december Kl. 19.00 - 21.00. Utvalda produkter till extra nedsatt pris samt 15% rabatt på ordinarie sortiment.

Lyssna på föreläsning av Johan Skullman kl. 19.30 – cirka 20.00 

Johan Skullman - friluftsexpert och produktspecialist: Johan arbetar idag hos välkända producenter som Fjällräven, Tierra, Primus, Hanwag, Hestra, Morakniven och Aclima som friluftsexpert och produktutvecklingsspecialist.

Väldigt få människor matchar Johan Skullmans kunskap om friluftsliv. Som före detta produktutveck- lingschef i Försvarsmakten och ett djupt rotat intresse för olika uteaktiviteter har Johan mer än 30 års erfarenhet i naturens mest oförutsägbara miljöer och klimat.
Johan har inspirerat många människor om utelivets tjusning, både som guide, instruktör, föreläsare och som författare till klassiska böcker som ”Soldaten i fält”, ”Vintersoldat” och ”Firning Klättring och Fjällsäkerhet” som fortfarande används av försvarsmakten. 

Kort resumé av Basker Trophy 2013

Den 10:e augusti var det dags för drabbning igen i den årliga golftävlingen mellan KJV och FJK.

I år samlades vi på Ombergs GK, beläget vid Vätterns östra kust. Tanken var att det skulle vara ungefär lika långt från Göteborg som från Stockholm. Malmö:iter får ursäkta en extra timme, men samtliga deltagande var mycket nöjda med anläggningen och banan som verkligen bjöd på utmaningar.

Förutsättningarna var enkla inför den tredje tävlingen. Efter KJV vinst förra året så var ställningen 1-1 vilket naturligtvis skapar lite tävlingsstämning. Trots att vi alla säkert ville vinna så fans en mysig och kamratlig atmosfär där det viktigaste egentligen var att finnas på plats och delta.

Efter samling med lunch och genomgång av regler och startfält så kastade vi oss ut i allvaret. Det var verkligen en mix av fantastiska golfslag och diverse försök till jordbruk. Efter ca. 4½ timme med sol och några korta regnskurar så samlades vi utanför klubbhuset och njöt av välförtjänt dricka av olika slag medan sekretariatet sammanställde resultatet och förkunnade följande:

Längsta drive vanns av FJ Henrik Björkqvist. Illa! Vi KJ kanske måste köra mer ”böj – sträck” så vi slår längre?

Närmast hål vanns av KJ Måns Lilliehöök med ett fantastiskt utslag. Utsökt precision!

Totalt vann KJV även i år, dock med mycket mindre marginal är förra året. För att kunna fortsätta abonnera på vandringspriset så behövs det fler golfande KJ. Nästa år förväntar jag mig en ordentlig uppslutning där vi försvarar KJV med våra pannben.

Jag utlovar en underbar helg med kamratlig atmosfär och många tillfällen till lite ljugande om hur trevligt det var som KJ/FJ. Det behövs inte några stora golfmeriter för att delta, det räcker långt med ett gott humör och att vara på plats.

Från vänster: Robert Björkqvist, Gunnar Stenbeck, Måns Lilliehöök, Henrik Thomas, Joakim Karlsson.


Från vänster: Robert Björkqvist, Gunnar Stenbeck, Måns Lilliehöök, Henrik Thomas, Joakim Karlsson.

Trofén vi fajtas om.

Trofén vi fajtas om.

Trofén vi fajtas om.

Efter prisutdelning och diverse skålande så satt en del kvar och skålade mer, medan vi andra njöt en stund i bastun och duschen innan vi samlades för en gemensam middag. Maten var delikat och med flytande tillbehör så blev stämningen snabbt på topp och de mest vansinniga historierna avlöste varandra.

Söndag morgon, inte alltför tidigt, avslutade vi helgen med frukost och ilastning i bilarna för hemfärd.

Jag vill tacka samtliga deltagare, såväl KJ som FJ, för ert deltagande. Förhoppningsvis ses vi nästa år igen.

KJV ska försvara vår trofé!

 

 

Henrik Thomas KJ 80/81

Medskrivande:

Robert Björkqvist KJ 07/08

 

GÖRAN HAGBERG RESUMÉ

Det är med stolthet, men också med respekt och tacksamhet, som jag sätter mig vid tangentbordet för att summera perioden 2007-2012. Jag vill göra det, både för mig själv och för er medlemmar, och förklara vad jag ser att vi åstadkommit under min tid som ordförande för Sällskapet Kustjägarveteraner (KJV) och Förbundet kustjägarna (FKJ).

Innan vi kommer in på detta vill jag dock erkänna mitt djupaste förtroende för vår nytillträdde talesman Johan Karlsson. Han kommer med sin arbetskapacitet, sitt omfattande nätverk och sin känsla för strategi, att utgöra just den förmåga som krävs för att lyfta våra föreningar vidare och in i framtiden.

Välkommen Johan och lycka till!

Som nyrekryterad styrelseledamot i KJV och FKJ förstod jag snabbt att föreningarna hade långt större potential än vad som gjordes synlig via hemsida och Tidningen Kustjägaren. Tidigare hade jag i näringslivets korridorer mött en del prominenta herrar med kustjägarbakgrund, men nu började de dyka upp i alla möjliga sammanhang. Sällskapet Kustjägarveteraner var ett unikt nätverk som rätt förklarat skulle kunna bli råmodell för formaliserad veteransverksamhet inom framtidens försvarsmakt. Sådan uppfattad skulle den gynna både medlemmar och kustjägarkompani. Samtidigt såg jag en rörelse med ansträngd ekonomi och fallande medlemsantal. 

Kort efter Kustjägarnas 50-års jubileum tillträdde jag som ordförande för både KJV och FKJ. Året var 2007 och jag gav organisationerna följande direktiv.

Sanera ekonomin

Tvätta rent varumärket

Förbättra relationerna med Kustjägarkompaniet

Syftet var att skapa en robust frivilligkomponent som kunde stötta Kustjägarkompaniet och Amfibiekåren i omställningen från ett värnplikts- till ett yrkesförsvar; under en period blev KJV synonymt med moderator i utvecklingen av Försvarsmaktens framtida bemanningsmodell.

Mycket energi lades på externkommunikation vilken i november 2009 bekräftades i och med ÖB:s och näringslivets närvaro vid KJV:s och Fallskärmsjägarklubbens personalförsörjningskonferens på Karlberg. Kompaniets soldatförmåga marknadsfördes framgångsrikt genom FKJ och Kustjägarnas utbildningsgrupp, KJ-UG.

Under mitt ordförandeskap har föreningarnas medlemsvård, till förmån för extern verksamhet, ibland fått stryka på foten. Detta har känts tråkigt, men varit absolut nödvändigt, då tillgänglig personal ofta varit begränsad. Långsiktiga investeringar har prioriterats och jag är säker på att beslutet varit riktigt.

KJV och FKJ är idag välrenommerade föreningar som behandlas med respekt, både för sitt kunnande, likväl som för den inställning och beslutsamhet som sedan tidigare är synonym med varumärket. Föreningarnas ekonomi är i god ordning, kontakterna med Kustjägarkompaniet väl utvecklade och medlemsantalet högre än någonsin. KJV är en förebild för veteranföreningar i allmänhet; En unik position jämfört med liknande ideella föreningar.

Tack för den här tiden!

 

Göran Hagberg

Avgående ordförande

 

Göran Hagberg

Under Göran Hagbergs mandatperioder initierades ett antal nya element som skapat betydligt mervärde. Här nedan listas några.

Advisory board 

Mentorprogram

Polis- och Sjukvårdsnätverk

Idrottsförening (KJ-IF)

Hjälpverksamhet (Min stora dag)

Medlemstillgång Korsö

Föreningsbåt

KJ-Museum

I NATT ÄR DU DÖD? EN KRIMINALROMAN FRÅN SANDHANM AV VIVECA STEN

Korsö hals

”Kan du recensera Viveca Stens ’I Natt Är Du Död?’ ”frågade Hynell. ”Uppfattat” sa jag. Hur recenserar man en bok om kustjägare för kustjägare?  Är boken bra? Nej, men den är läsvärd för alla KJ och 70-talsgänget i synnerhet.  Intrigen är intressant. Uppgiften löst. Eller?

En Stieg Larsson med samma smarta grundintrig runt en GBs dagbok från 70-talet, hade kunnat skapat debatt, med en flerdimensionell insyn i de drivkrafter – politiska, individuella, befälsmässiga, psykologiska och försvarsmässiga -  som verkade under kalla krigets stress och skapade förband som KJ med extremt stark sammanhållning med paradoxala situationer där allt skiter sig.  Det saknas ju inte direkt anekdoter att bygga på. Effekten av den säkerligen tuffare miljön under kalla kriget måste fått konsekvenser långt in i 90-talet och än idag, avseende värderingar och teamkodex mm. Stieg Larsson var inne på denna typ av reflektion i sin tredje bok. Viveca satt med denna helt outforskade militära story plus allmänhetens iver över att få veta mer om den där mystiska ön mitt emot seglarhotellet och de tuffa pojkarna i sina baskrar och kajaker, men sjabblade bort det. Hon fokuserade på sina egna fiktiva nyskilda karaktärer och missade en möjlighet att synas på fler plan än ren sommarunderhållning.  KJ slösas bort till att utgöra en scen för en galen situation. 

Hemingway skulle vrida sig i sin grav . Man inför ingen rekvisita som inte kommer användas. Slöseri. Hon förklarar fortfarande inte varför det som hände hände.  

Vi lever i en tid där ÖB jobbar för att definiera civilt mervärde, att skapa attraktionskraft för ett konstant flöde av nya yrkessoldater och volymmässigt fler skyttesluskar. Vad är det  civila meritvärdet? För något år sedan var jag och många andra KJ, FJS och tolkar på Karlberg för att diskutera frågan. ÖB undrade hur vi höll koll på varandra, hur tillhörigheten var efter muck/anställning. Finns det nätverk för rekrytering? Anställer man gamla KJ? Varför? Det är klart man vill det. De löser uppgiften. De är lite galna, men de har ett civilt mervärde, och man hittar dem på de mest besynnerliga platser. En KJ löser uppgiften och ställer upp. Det vet vi alla. 

Marinkåren i USA är känd eftersom den har den bästa PR-apparaten i USA. Det finns fler bra förband som är mindre kända hos allmänheten, varför konkurrenskraften till just marinkåren kanske är hårdast, urvalet störst osv? De har de snyggaste uniformerna, bra varumärke, coola symboler. Som främlingslegionen. Alla känner igen dem. Hur många civilister känner igen en Ranger om de inte redan känner någon? Treudden står för något och vi vill alla ha tillbaka den, men inte för att minnas pennalism eller berättelser om pennalism. Varför måste KJ framställas som elit + galet + hårt + tuffa + omänskligt + pennalistiskt + på snudd till korkade som uthärdar vad som helst?  Sällan hör man någon tala om FJS på det sättet. Guillou gav KJ bra PR och vi fick snålskjuts av SEALS. Om FJS förr, eller SOG idag, hör man till exempel aldrig något. Det man inte vet har man inte ont av, men rekryteringsmässigt kan det inte vara bra PR. Är vi (alla) galna? Nej, det är klart vi inte är. Det är inte det som definierar KJ. Vi biter ihop och löser uppgiften.

Viveca Sten intervjuade många med insyn med författarens rätt att skriva fritt men missade att berätta något som inte allmänheten redan trodde sig veta. Ur mitt perspektiv löser boken endast en mordgåta i en abstrakt KJ-miljö i en extremsituation, om dock sannolik, som Viveca aldrig förklarar. Jag själv blev oväntat och obefogat  fysiskt bestraffad efter närstriden en dag – helt utanför min kontroll. Jag förstår fortfarande inte varför. Det är min enda hang up från KJ.  Det gjorde inte ens ont från denna Karatechampion, det var bara chockande. Vad skulle jag göra? Slå tillbaka? Jag bestämde att detta inte var KJ.  Kn. Söderlund är det bästa befäl (chef) jag haft. Jag utgår ifrån att han var ovetande även om han fanns i krokarna.  Det finns tosingar överallt. Detta var en. Men gjorde jag eller någon anmälan? Nej. Varför inte? Här saknar faktiskt både jag (och Viveca) förklaring för ett individuellt beteende.

Boken målar upp ett par ledsamma karaktärer i nutid som bet ihop på 70-talet, sterotypiskt galna, radiostyrda tuffingar. Lite ledsamt när jag vet vad min tid på KJ gav mig avseende jobbetik, stolthet och lösningsfokus. Det är just det som Viveca inte fattat. Att man ställer upp och löser uppgiften. Scenariot är inte sannolikt eller representativt i boken och gör därmed inte KJ rättvisa. Att en skåning petar näsan betyder inte att alla petar näsan. De som hon intervjuat har inte lyckats förmedla detta.  PR mässigt är det en stor förlust för oss. Det faktiska civila mervärdet hade kunnat kommunicerats. En djupare förståelse hade kunnat målats upp. Hon refererade till Sjöunds Gossar i boken. Vad såg hon i bilderna där? Fega galningar?  Gör om.  Filmen ”På Heder och Samvete” (A Few Good Men) med Jack Nicholson var mycket bättre på samma tema. Viveca Stens berättelse saknar djup och avgörande repliker som ”You can’t handle the truth”, så boken och hennes författarskap i allmänhet förblir platt även. Synd.  Själv föredrar jag kriminalromaner (Roslund/Hellström eller Larsson) framför kommersiella sommaridyllsdeckare, men det är tyvärr i det facket som Sten hör hemma. Om nån vill ha ett exemplar kan ni få mitt. Men själva intrigen var faktiskt smart.

 

 

Sven Hultin KJ 85/86

 

Golftävling mellan kust- och fallskärmsjägare

Basker Trophy är en golftävling mellan KJV och FJV och gick av stapeln första gången 2011 med FJK som vinnare.

Basker Trophy är en golftävling mellan kustjägare och fallskärmsjägare


Första tävlingen hade stora problem att nå ut och samlade en begränsad skara entusiastiska golfjägare. 

Nu hade man tydligen nått ut bättre vilket gav 19 anmälda, varav 15 kom till start. Det fanns vissa suspekta bortförklaringar som brutet ben, brutna revben osv. Något ska ändå en svensk jägarsoldat tåla!

Till sak. Vi samlades för genomgång av tävlingsform och reviderad startlista 11.00 11/8 på Lanna Lodge nära Örebro. Ett bra val av bana ca 2 timmar från Stockholm och 3 timmar från Göteborg. Boendeformen är bra, från nybyggda hotellrum till enklare stugor. Anläggningen har även SPA och gym samt en bra restaurang där vi hade en samling med mycket gott samkväm där alla löjliga sagor berättades.

Före start valde en del att äta lite och vila sig i form innan tävlingen, medan en del seriösa golfare värmde upp och försökte hitta en bra dagsform. Pytt-i-panna och ett par bärs kanske inte är bästa uppvärmningen…

För de oinvigda kan jag nämna att det är lättare att få en AK-kula att träffa rätt, än att få en golfboll att gå dit den ska.

Före start rådde en mycket kamratlig ”rivalitet” med goa gliringar. Under rundan passade vi på att småretas lite om chansen uppstod ute på banan.

Jag gick tillsammans med Gunnar Stenbeck 56/57 samt Anders Nilsson och Joakim Karlsson båda 83/84 (tror jag) i den sista bollen. Spelformen ”Scramble” är mycket social och innebär att man efter 1:a slag väljer den bästa bollen och från det läget slår alla. Sedan fortsätter man att välja det läge laget bedömer som bäst och alla spelar vidare därifrån.

Hela golfrundan präglades av en mix mellan fantastiska golfslag och rent skitspel samt lite jägarprat däremellan. Som vädret varit denna sommar så hade vi troligen tur, shorts och pikétröja fungerade utmärkt. Sol och lite moln med ca 20 grader är ganska idealiska förhållanden för golf enligt min subjektiva bedömning.

Eftersom vi i min boll startade sist var vi sist ut och det startade genast ett febrilt räknande när vi hålade ut. Vår boll hade inte hunnit med det 19:e hålet (ÖL) innan det var färdigräknat och prisutdelning där det förkunnades att KJV vann Basker Trophy 2012. Vandringspriset ser ni på bilden med vinnarlaget och FJK fick andra priset, en söt äggkopp…

Efter avklarad prisutdelning och diverse skämt och kommentarer om vilka som egentligen var bäst så var det dags för bastu, jacuzzi och lite jägarläsk innan vi avrundade med en god 3-rätters i resturangen. Det var en oväntad städad kväll där erfarenheter och minnen utbyttes mellan generationer och mellan KJV – FJK. Alla var överens om att det var en mycket trevlig tillställning och att vi möts igen, även om vi kanske hade olika uppfattning om hur tävlingen kommer sluta då.

Hela tävlingen och helgen innefattade god kamratskap med mycket skratt och en hel del roliga historier om vad vi lyckats med, men även som varit mindre lyckat. Sånt finns säckert i alla vapengrenar.

När jag sammanfattar helgen så kan jag konstatera att vi hade otroligt trevligt och att jag absolut kommer att

vara med nästa år. Det viktigaste var inte tävlingen i sig, även om det är kul att vinna, utan att delta i detta brödraskap mellan Sveriges bästa jägarförband.

Upprop! FJK kommer att visa upp sitt nesliga andrapris på FJK årsdagen och ropa efter hjälp från golfande FJK. Det är viktigt att de KJV som spelar golf deltar och försvarar KJV och vandringspriset.

 

Henrik Thomas

 

 

Anmälan för Basker Trophy 2013


Intresseanmälan med namn, handikapp, golfid, önskat boende, enkel- eller dubbelrum och klubbtillhörighet (KJV/FJK) skickas till henrik.thomas@tele2.se  gärna så snabbt som möjligt.
Ev. frågor? Ring Henrik Thomas 070-970 52 20 så löser vi det.

 

 

Ny upplaga av Operation nordvind

Kaj Karlsson

Med ”Operation Nordvind” debuterade kustjägarkaptenen och f.d. SSG-operatören Kaj Karlsson som romanförfattare. Denna spänningsroman utspelar sig i ett Europa med nya säkerhetspolitiska frågeställningar vilka bokens huvudperson Gustav snart tvingas ta ställning till personligen.

Gustav har en bakgrund inte helt olik författarens egen och som läsare kan man inte låta bli att undra över hur mycket av sig själv som författaren lånat ut till Gustav. Var och en får naturligtvis bilda sin egen uppfattning men det är svårt att tolka bokens bild av några illa maskerade profiler i Sveriges försvarspolitiska etablissemang som något annat än på gränsen till komiskt inkompetenta.

Förutom att vara en läsvärd spänningsroman och en intressant säkerhetspolitisk betraktelse är denna bok för en kustjägare något betydligt intressantare: en skönlitterär bok om en kustjägare skriven av en kustjägare. Jag tror inte jag känner till något annat exempel på en icke dokumentär bok skriven av en KJ med en KJ i huvudrollen. Andra liknande spänningsromaner med kustjägare i handlingen har visserligen korrekta beskrivningar av kustjägarspecifika omständigheter men jag upplever att ”Operation Nordvind” på ett helt annat sätt fångar känslan av att vara kustjägare. Det är kanske de små detaljerna och enstaka ordval som gör att man som läsande kustjägare känner att boken får ytterligare en dimension.

Det är säkert fler än jag som någon gång undrat hur man skulle reagera om man av omständigheter tvingades att åter greppa AK:n för att försvara något viktigt. Familj, land eller kanske till och med en princip.

Det är just det som händer bokens huvudperson Gustav. Omständigheter för Gustav fram till svåra val som ytterst handlar om svensk och europeisk säkerhetspolitik.

Utan att gå in på några detaljer om hur Gustav hanterar situationen kan jag konstatera att han i boken får gott om tillfällen att praktisera de färdigheter han tillgodogjort sig hos kustjägarna och SSG.

Att skriva om förband med höga sekretesskrav är svårt och sällan populärt hos de omskrivna förbanden, men min benämning är att Kaj har lyckats navigera väl mellan önskan att inte skriva för mycket och att skriva något läsvärt.

 ”Operation Nordvind” är definitivt rekommenderad läsning för varje kustjägare!

 

 

Harald Hynell, KJ 85/86

 

Information från KJV:s stab

Korsö

I skrivande stund sitter jag i strandmässen på Korsö och tittar ut mot Sandhamn och tänker tillbaka på värnpliktens sena 90-tal och vad som hänt sedan dess. I denna byggnad fick vi aldrig tillträde, bakom markan var förbjudet område och ner till befälen sökte man sig sällan om man fått egen tid över efter väl genomförda övningar. Tiden på Korsö gick snabbt och det är först nu i efterhand som jag kan konstatera att den tid som tillbringades här skapade en stark gemenskap och ett orubbligt förtroende för sina kamrater, något som det civila arbetslivet kan behöva en påminnelse om idag.

Officershögskolan blev framskjuten på obestämd tid och andra civila uppgifter lockade mer. Livets hårda skola tog vid och sedan dess har åren passerat i rask marschfart. Efter några vilande år i Kustjägarveteranerna så har nu möjligheten dykt upp att fortsätta förvalta den stabsfunktion som Anders Fryklöf lämnat över efter många förtjänstfulla år. Anders har varit mentor sedan början på året vilket gjort att jag kunnat se över, och i vissa fall, skapa rutiner för våra områden där KJV och FKJ verkar.

Första uppgiften har varit att registrera medlemsinformation för 2013 så att våra interna/externa system innehåller uppdaterad information. Idag finns en plattform med uppgifter över värnpliktiga och officerare som används för utskick av tidning, gruppmeddelande via epost samt kontroll av facebookgruppen KJV – Kustjägarveteranerna. På sikt ska denna information hjälpa oss att erbjuda fler aktiviteter till våra medlemmar där vi tar hänsyn till var man bor, utbildningsperiod och tidigare deltagande i aktiviteter.

Andra uppgiften har diskuterats flitigt senaste tiden och berör vårat Korsö där många av oss har en historia och fina minnen. Försvarsmakten har gjort förändringar vid årsskiftet och i samband med detta har rutiner behövts ses över. Det är med glädje jag kan meddela att detta nu är åtgärdat och vi åter kan besöka vårt andra hem. Under maj kommer KJ-baracken att ses över och utrustas med micro, kokmöjligheter och kylskåp för att göra tillvaron mer bekväm. 25 sovplatser finns att tillgå. Kudde och försvarets härliga grå filt finns på rummen, sängkläder medtas. Dusch finns tillgängligt i bastun och utökade kokmöjligheter finns i markan. Till Korsö tar man sig med vår turbåt som ligger förtöjd på Sandhamn alternativt ytsim eller kajak.

Besökshandligar finns att ladda ner på vår hemsida under Korsö. Handlingarna fylls i och returneras till kansliet för bokning och senare beslut av Amf1.

Med dessa rader vill jag tacka för varmt mottagande i KJV samt önska alla läsare en riktigt skön sommar.

 


Vi ses på Korsö i september!

 

Henrik Hessbo, KJ 98 Stabschef KJV & FKJ

 

TREUDDEN I BASKERN I FRAMTIDEN - Rätt eller fel väg?

Det går inte en dag utan att jag antingen tänker på treudden i baskern eller ser ett fotografi med en soldat eller officer prydd med basker med vårt utbildningstecken i densamma. Trots denna dagliga påminnelse kan jag konstatera att under min tjänstgöring på Kustjägarkompaniet så diskuteras baskern med treudd allt mindre år för år. Till att idag vara praktiskt taget obefintlig. Kanske för att det nästa år (2014) är tjugo år sedan det beslutades att treudden skulle avlägsnas från baskern och därefter placeras som utbildningstecken antingen på bröstet på permissionsuniform, alternativt på höger ärm på fältuniform. 

En motion lämnas till KJV  

Ämnet blev dock högaktuellt i samband med att en motion nyligen inlämnades för KJV-styrelsen att handlägga. Motionens huvudbudskap var tydligt; ett stort antal kustjägarveteraner ville se styrelsen verka för att åter bringa treudden där den är ämnad att vara – i baskern. Skälen som angavs var flera såsom marknadsföring av varumärket, attraktionskraft och traditionella motiv. Realistiska och trovärdiga skäl. Målgruppen för ett återinförande är Kustjägarkompaniets ingående personal i Försvarsmakten. Viktigt i sammanhanget och fortsatt resonemang nedan är att Kustjägarveteranerna, som grupp, självfallet bär basker bäst man vill, som exempelvis på Kustjägardagen Korsö. Då med civila kläder. Motion och fortsatt resonemang handlar om min personal i Försvarsmakten.

Jag blev ombedd att presentera min syn på årsmötet under april månad, vilket jag gjorde. Nedan kommer jag att redogöra för ett antal aspekter, fakta och egna perspektiv.

Hur blev det som det blev och hur ser det ut idag?

I Försvarsmakten är samtlig personal skyldig att följa instruktioner, reglementen och bestämmelser. Dessa finns av en anledning och har i regel uppkommit av just en anledning. Sedan 1600-talet har det funnits uniformsreglementen som förklarat vad, när, varför och hur svenska soldater och officerare skall se ut beklädnadsmässigt. Idag har vi genom Försvarsmaktens Uniformsreglemente (UniR FM) tydliga direktiv hur all vår beklädnad skall se ut och bäras. Att frångå ett sådant reglemente är tjänstefel. Idag finns inga utbildningstecken på annan plats än på bröstet eller på höger arm. Detta är sedan ett antal år tillbaka nogsamt uppstyrt. Så när beslutet fattades, bland annat i samband med amfibiebataljonens uppkomst, hamnade treudden på de två platser jag ovan nämnt - beroende på beklädnadsalternativ. 

Baskern som huvudbonad har för oss kustjägare en särskild plats i hjärtat. Numera har dock samtliga förband i Försvarsmakten en basker som huvudbonad i ett flertal olika färger. Idag symboliserar den och betyder förbandstillhörighet - en förbandsbasker ofta prydd med ett förbandstecken. När treudden togs ur baskern har den i viss mån, tyvärr, devalverat i värde med vårt mått mätt. Inte blir det bättre att soldater och officerare får ut den på förrådet vid inryck/anställning på förbandet, men idag finns andra skäl och incitament varför baskern har en sådan ställning. 

En av anledningarna att treudden togs ur baskern är uppkomsten och formandet av amfibiebataljonen. Man ville av naturliga skäl enas under en gemensam symbol. Kustjägarkompaniet kom som bekant att bli en del av amfibiebataljonen och är det fortfarande. Den 7 november 1994 var den första dagen treudden inte fanns i baskern längre. Därefter var det regementstecknet för det förband man krigsplacerades vid som blänkte i baskern. Idag har personal ingående i Kustjägarkompaniet Amfibiekårens förbandstecken i baskern. På fältuniformens vänstra ärm återfinns krigsförbandstecknet, i vårt fall Thorleif som symboliserar tillhörighet i 2.amfibiebataljonen, den enda amfibiebataljonen som finns kvar i vår insatsorganisation. 

C Kjkomp syn på tillhörighet, varumärke, attraktionskraft och värde

Det första som jag vill nämna är att den här uppgiften har hittills varit en av de svåraste och mest obekväma uppgifter jag ställts inför som snart tvåårig kompanichef. Ett ämne som är så laddat och betydelsefullt för oss alla. Så det är med en stor portion ödmjukhet och respekt jag skriver dessa rader. Fullt medveten om alla kustjägare som finns där ute och som kommer att märka, värdera och väga mina ord – både positivt och negativt. 

Vad jag än anser som privatperson måste jag som nuvarande organisationschef utgå från just den utgångspunkten.  

Idag tillhör vi 2.amfibiebataljonen som dess utpräglade underrättelseförband. Genom att återinföra treudden i baskern exkluderar vi oss själva från bataljonen. Det finns risk att vi odlar ett onödigt utanförskap som kan resultera i osämja – vi tillhör 2.amfibiebataljonen hur vi än gör. I amfibiebataljonen har vi alla burit ett gemensamt baskertecken i snart 20 år. Dessutom skulle vi frångå ett tydligt och redan implementerat reglemente. Jag ställer mig av naturliga skäl följande frågor: om vi inte lyckades återinföra treudden i baskern då den togs bort, hur skall vi lyckas nu så lång tid senare? Är det rätt prioritering för KJV-styrelsen att driva en fråga där utgången är oviss och därtill – vem skulle riva upp ett beslut att återinföra ett utbildningstecken i baskern igen som dessutom i formell mening är fel? 

Attraktionskraften sitter inte enbart i en basker med treudd, utan den finns i hela varumärket. Ni behöver på intet sätt oroa er för att värdet i treudden har devalverats. Tvärtom. Låt mig kort beskriva vad som krävs idag för att bli kustjägare i insatsförbandet. För att överhuvudtaget vara lämplig att genomföra en extramönstring skall soldaten ha minst ett års militär erfarenhet – värnplikt eller anställning i Försvarsmakten. Efter godkänd extramönstring sker omfattande referenstagning eftersom den presumtiva kustjägarsoldaten sannolikt redan är anställd i myndigheten. Om soldaten blir antagen och anställs väntar minst 40 veckors grundkurs på Kustjägarkompaniet. Under utbildningstiden återfinns naturligtvis de traditionella delproven som snabbmarsch och stridshinderbana. Grundkursen avslutas med övning Neptuni. Godkänt resultat innebär en till broder i familjen. Således drygt två års tjänstgöring, ibland innefattande sex månaders provanställning, innan en treudd kommer att synas överhuvudtaget. 

Exponeringen är annorlunda idag jämfört med igår. Givet dagens uniformsreglemente syns treudden hela tiden oavsett bärare, soldat eller general, utomhus eller inomhus. Det kan inte förringas. Med treudden i baskern skulle den synas mycket begränsat och endast när soldaten eller officeren rör sig utomhus. Det finns en kategori av individer som man lätt kan missa och det är de officerare som finns i maktens korridorer som idag bär sitt utbildningstecken på uniformen. Det är långt många fler individer än soldater och officerare på Kustjägarkompaniet som syns offentligt i diverse nivåer och sammanhang, med en alltjämt exponerad treudd. 

Gällande personal på Kustjägarkompaniet finns idag enbart en (1) individ som burit treudden i baskern medan det var tillåtet. Idag är det en normalbild att treudden sitter på annan plats än i baskern. Att flytta tillbaka den kan, hur konstigt det än låter, uppfattas som ett steg tillbaka. Detta eftersom att vi praktiskt taget aldrig bär basker. I vår insatsmiljö nationellt eller internationellt bärs alltid fältmössa. Risken är att treudden åker från uniformen till baskern och slutligen ned i benfickan. 

För dagens soldater är andra värden viktiga och de ställer andra krav; vad är lönen på förbandet? Vilka uppgifter har förbandet? Är det ett seriöst och trovärdigt förband? Kommer jag att åka på insats? Var kan jag bo? Vilka är mina karriär- och utvecklingsmöjligheter?

Åldersstrukturen ser annorlunda ut. Den äldsta soldaten som tjänstgör på Kustjägarkompaniet är 41 år fyllda. Vi rekryterar inga 18-åringar längre. Vi ser oss, och måste se oss, som en attraktiv arbetsplats för såväl våra officerare som våra soldater. Detta i konkurrens om personalen med civila organisationer och företag. Därför blir de värden och krav ovan beskrivna mycket viktiga och måste hanteras av mig som kompanichef trots en emellanåt magert utrustad verktygslåda.

Om jag som kompanichef får önska stöd från KJV är det inte arbetskraft för att treudden skall bringas åter i baskern utan jag behöver arbetskraft med att det finns stöd för anhöriga vid frekventa insatser utomlands, lönebilden för mina soldater då våra krav är högre ställda, i brist på högre löner möjlighet till extraarbete, billiga boenden för soldaterna i Stockholmsregionen och näringslivets förståelse för det civila meritvärdet efter fullgjord kontraktstid i Försvarsmakten. Många saker är på gång från KJV’ s sida och ingen är mer tacksam än jag och kompaniet. 

För att sammanfatta resonemanget bedömer jag att en fight om treuddens återförande kommer att bli en förlorad fight för oss. Inte för att den är utmanade med låg till osannolik utsikt för seger – den typen av fighter är vi alla vana vid – utan för att det går stick i stäv med hur förbandet nu förväntas att se ut i den miljö vi uppträder.

Min uppfattning; vi lägger kraft på fighter vi tror kommer gynna oss i marknadsföring och rekrytering som slutligen renderar i anställning av dugliga soldater. Till detta kommer fighter i att behålla de soldater som väl är anställda. Treudd i basker är inte, enligt mitt förmenande, en sådan fight – tyvärr.

Jag hoppas att ni nu med denna text har en förståelse och kan acceptera de perspektiv och fakta som beskrivits och här resonerats kring. 

Mj Jimmy Johansson

Chef 202. kustjägarkompaniet

Not.

Efter Mj Jimmy Johanssons föredragning i frågan på årsmötet röstade mötet enhälligt mot motionen. Inte särskilt nöjda, men övertygade om att andra uppgifter finns att prioritera. För mer information om årsmötet se Rapport från de fortsatta årsmötena


Basker Trophy 2013

”Årets viktigaste golftävling!”

i samarbete med Ombergs golf
 
 
 
Basker Trophy är den årliga lagtävlingen i golf där Fallskärms- och Kustjägare oavsett årgång får chansen att umgås och tävla under en helg med mycket skratt och nya bekantskaper. Detta är tävlingens tredje år och det ärKJV som försvarar vandringspriset efter att ha vunnit föregående års tävling på Lanna. 
 
För vem
Oavsett ditt handikapp så vill vi att du är med och deltar! Tidigare år har allt från rena 36-handikappare till singelhandikappare varit med i startfältet. Lämna information i anmälan om du saknar aktivt medlemskap i golfklubb så löser vi även detta. Har du svårt att komma loss från fru och barn så föreslår vi att du tar med även dessa. Dock spelar de utom tävlan i egen boll. 

När, Var & Hur

Helgen 

den 10e – 11 e augusti (V.32)

.  Tävlingen spelas lördagen den 10e augusti och vi samlas i restaurangen för gemensam lunch kl 12. Banan är belägen mellan Göteborg och Stockholm vid Vätterns östra strand och anses vara en av Rikets bättre golfanläggningar: 

Ombergs GK
Transport:

 För dig som inte har bil, uppge detta i din anmälan så löser vi förmodligen din förflyttning genom samåkning.

Boende:

 Vi har ett paketerbjudande där boende vid klubben ingår. 

Utrustning:

 Om du är i behov av att låna utrustning, uppge detta i anmälan så löser vi det.

Kostnad

Paketpris: Greenfee (18-hål), tvårättersmiddag, frukost och boende: 1195 kr. Endast greenfee är 500 kr. 

Spelform 
Scramble lagmatch:

 Varje boll består av fyra spelare, två, tre eller fyra spelare från respektive lag (KJV/FJK). Alla i bollen slår ut från tee på varje hål. Sedan väljer duon gemensamt den bästa bollen för laget att fortsätta spela ifrån. Spelaren vars slag blev bäst markerar i anslutning till bollen och slår sedan sitt slag. Övriga lagspelare i bollen, vars utslag bedöms som sämre, placerar sin boll inom ett scorekort från markeringen (ej närmare hål) och spelar sitt andra slag från det nya läget. (Så sker även på green.) Laget fortsätter sedan att spela från den bästa bollen hålet ut. Laget med minst antal slag på hålet erhåller en poäng. Vid delat resultat utgår ingen poäng. Spelformen tar ej direkt hänsyn till spelarnas handicap men för att samtliga matcher skall bli spännande kommer strävan vara att få spelnivån i varje boll så lika varandra som möjligt. 

19:e hålet 

Efter att de sista spelarna avslutat rundan fortlöper eventet med kalla drycker i hotellets bastu och när alla är rena och förmodligen hungriga är det dags för en välbehövd middag i restaurangen.

Anmälan
Intresseanmälan med namn, handikapp, golfid, önskat boende, enkel- eller dubbelrum och klubbtillhörighet (KJV/FJK) skickas till henrik.thomas@tele2.se  senast den 7/6 men gärna så snabbt som möjligt.
Ev. frågor? Ring Henrik Thomas 070-970 52 20 så löser vi det.

Flytt av KJ-rummet

Omflyttet av Kj-rummet kommer att ske söndagen den 21/4.

Waxholmsbåt från Vaxholm 1215. Första ordinarie tur tillbaka går 1645.

Vi förbereder att ta taxibåt tillbaka om vi blir klara tidigare. Resekostnader står KJV för.

Ta gärna och peppa upp någon annan medlem att komma med ut för lite handräckning.

Ha det bra till vi ses…

För tradgruppen

Ingemar Wemmenhög

ingemar.wemmenhog@kustjagarna.se
​ 46 73-180 58 05