Rensning för Krusse

Inryckning en kulen höstdag. Utrustning – kraftfulla män som direkt kunde se den ”rätta storle- ken” (därefter följde en veckas byte till mer korrekt utrustning).

En kort men snabb löprunda på Rindö för att testa de nya presumtiva kj:s fysik och löpförmåga. Allt hade naturligtvis föregåtts av morgonuppställning plutonsvis. Här var den första ”kontakten” med legendarerna Larsén (skolch), Olivenbaum, Wiklund, Dahlén, Nilsson och så ...furir Bergström, som ledde 3. plutons fyspass enligt ovan. Men som ambitiös värnpliktig skulle en 145 Mårtensson utmana och springa förbi furiren i den sista backen. Denna tidiga elitutmaning kom att få vissa komplikationer, t.ex. kroniska extrauppdrag för 145:an.

I väntan på det nya vapnet

Den första tiden präglades av utbildning på dåtidens handeldvapen – kpist m/45 B, men alla talade om det kommande vapnet, FN 4:an (automatkarbin).

Uppvisningsskjutning

Det hade blivit vinter och nu stundade ”jägarmarschen”. Alla var förväntansfulla! +/- 0 grader, snöstorm och Värmdö-skogarna har nog aldrig varit så mörka, tunga och saknat marscherbara vägar. Ett par man från kompaniet fick vård till följd av skavsår, men alla fanns med vid den avslutande kompaniuppställningen. Och till den annalkande veckoslutspermissionen hade vi vid den särskilda ceremonin tilldelats den GRÖNA BASKERN MED TREUDDEN. Jag/vi var nu Kustjägare, varvid den än mer specialinriktade utbildningen tog vid. För egen del blev det grk under ledning av flaggjunkare Nilsson och furir Bergström.

För specifik grk-insats krävdes snabbhet, styrka och noggrannhet för snabb inskjutning av de franska granatkastarna. Här bars det eldrör, platta och lavett samt granater. Detta förutom den ”or- dinarie” stridsutrustningen.

På sommaren -64 fick vi även möjlighet att visa upp vår kunskap och precision för den engelske generalen Sir Cartwright Taylor. Om jag inte minns fel så var tiden från 200-båtens landning till inskjutningsskott något över två minuter. En imponerad engelsk general, en stolt skolchef och en smått leende flaggjunkare Nilsson kunde därefter följa övriga kj-plutoners snabba och effektiva operationer i den svenska ytterskärgården. Åter på ytterförläggningen på Korsö med fortsatta kj- övningar, och nu skulle vi även få möjlighet att visa upp en samlad marin insats utanför Utö. Här fanns en av marinens kryssare, ett flertal jagare, korvetter, ubåtar och inte minst kj-kompaniets landstigning och tagande av brohuvud, som var väl ”berett” av kryssarens (Gotland, tror jag) tunga artilleri. Allt detta filmades från en helikopter för TV:s räkning och kunde för första gången direkt- sändas trådlöst.

Rensning av skärgårdsöar

Under samma sommar fick kj-komp ett visst ansvar för genomsök och säkring av ett antal öar inför Nikita Chrustjevs offentliga statsbesök. Det var i den miljön vi fått vår utbildning och vi ansågs mest lämpade för denna operation. Chrustjev passerade förbi sittande på akterdäck med en drink ovetande om verksamheten på öarna runtom.

Paddling i kj-takt

En kustjägare genomför ”sin” distanspaddling i ”kj-takt” – vilket innebär distansen i ett svep. För oss 63-64:or var det start norr om Väddö med målgång något dygn senare på KA 1. Inga incidenter fanns det visst att rapportera från paddling och alla deltagare kunde efter materielöversyn, kropps- vård och matintag åka hem för veckoslutspermission. Min kajakkompis 146 Quist har jag precis återfunnit efter 40 år. Dock inte i en kajak, men väl ombord på sin stora havsseglare i Turkiet.

Förutom att 146:an har återfunnits – jag räknar med hans deltagande vid Kustjägarnas jubileum i september 2006 – jag räknar också med att 152:an Leif Wallman, Landgren och Schölin ställer upp för oss – vi som var kustjägare 63-64.

Ett stort tack för en mycket bra utbildning under ett härligt år. Ett år som för många av oss inneburit en god grund för vår fortsatta utveckling till goda medmänniskor. En medmänsklighet, som ofta engagerat kustjägare i fredsbevarande insatser i FN-regi.

145 Lars Mårtensson, KJ 63-64 KJ/GRK

Grundutbildning 1963-1964

Sittande från höger med start på nr tre: Wilhelm Lagerman, Martin Svensson, Herbert Johansson, Torsten Dahlén, John Rodén, Nils-Gunnar Olivenbaum, Anders Marell, Bengt Molin, T-R Nilsson, Lars Wiklund, Harald Bergström, Tony Fåhreus. 

Vad hände 1964?

C-H Hermansson utses till ordförande för Sveriges kommunistiska parti. Vinter-OS i Innsbruck. Cassius Clay blir den yngste världsmästaren i tungviktsboxning. Sverige sänder en FN-bataljon till Cypern. Kds bildas för att värna om moral- och livsåskådningsfrågor. Volvo öppnar ny fabrik i Torslanda. Riksdagen godkänner att polisväsendet förstatligas. P-piller godkänns för försäljning i Sverige. Chrusjtjev tar en roddtur i Harpsundsekan. Stig Wennerström döms till livstids fängelse. Beatles spelar på Johanneshovs isstadion. Krisen i Vietnam skärps efter en attack mot en amerikansk jagare i Tonkinbukten. Sommar-OS i Tokyo. Fåglum-bröderna vinner brons. Chrusjtjev tvingas avgå och ersätts av Aleksej Kosygin. Flygkatastrof i Ängelholm.


Vi söker kontaktpersoner för grundutbildningsåret 63-64

Vill du hjälpa KJV att hålla kontakten med alla gamla och nya kustjägare? Vi söker kontaktpersoner som kan hjälpa oss med att komplettera befintliga register med rätt kontaktuppgifter och utbildningsår. Eller vill du kanske ordna en plutonsåterträff?

Kontakta kansliet via e-post på kansliet[snabel-a]kustjagarna.se för mer information.